Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

  Lajikohtaiset säännöt ja ohjeet

Säännöt ovat ZuMin ylläpidon laatimat. ZuMin kisoissa käytetään aina näitä sääntöjä, ellei ko. kilpailun kutsusivulla erikseen niin mainita.

Näitä sääntöjä saa ja suositellaan käytettäväksi järjestämissänne kisoissa, jotta kaikki koirat saisivat samanlaista kohtelua ja arviointia kaikkialla. Tekstin saa kopioida suoraan kunhan linkittää ZuMin. Eikä postiloodassa kertominenkaan ole paha juttu.

 

Yleisesti

Mihinkään kilpailuun ei saa osallistua koira, joka on sairas tai kilpailupäivänä tiineenä. Liian agressiiviset koirat eivät ole kaukana hylkäämisessä. Näinollen pidä huoli, että koirasi on terve ja koulutettu/hyvin käyttäytyvä.

ZuMin suosittelema lomake kisoihin:
Luokka
Ohjaaja & koiran virallinen nimi - koiran sivun osoite 

Tämä lomake käy jokaiseen allaolevaan lajiin. (BHssa luokka pois). Osallistujan on helppo täyttää se ja siitä on kilpailun järjestäjän helppo vain siirtää sivun osoite koiran nimen kohdalle linkkiin.
 

Kilpailuun osallistujan vinkkejä:
- laita samaan luokkaan tulevat koirat saman luokkaotsikon alle
- laita luokat järjestykseen

 

Match Show

Useimmiten mätsäreissä otetaan kaikki luokat mukaan, suoraan Wikipediasta kopioituna. Epävirallisissa se ei kuitenkaan ole kannattavaa. ZuMi käyttää ja suosittelee käytettäväksi seuraavia luokituksia.

PEN pentuluokka 5-9kk
JUN junioriluokka 9-18kk
NUO nuorten luokka 15-24kk
AVO avoin luokka, yli 15kk
VET veteraaniluokka, yli 6vuotta

  Halutessa (useimmiten) NUO-luokan voi ja kannattaa jättää pois, sillä 15-24kk menevät myös AVOon ja näin ollen tulisi saman ikäisiä kahteen eri luokkaan...
  VAL- ja KÄY-luokkia ei suositella käytettäväksi epävirallisissa, virtuaalisissa kilpailuissa.

Arviointi mätsäreissä yleisin tapahtuu vain antamalla sijoituksen. Se on helpoin tapa, mutta epätodellisen tuntuisin. Helppoa on myös seuraavanlainen käytäntö jota käytettäessä on hyvä rajoittaa osallistujamäärä vaikkapa 70.

Koirat kustakin luokasta erikseen asetetaan arvontakoneeseen.  (eli yksi luokka kerrallaan). Sen jälkeen 20 tai 10 parasta katsastetaan kuvan perusteella ja niille annetaan laatuarvostelu allaolevan listan mukaan. Älä arvioi koiran söpöyttä, vaan kehon rakennetta ja kokoa sekä jalkojen asentoa. Tarkista myös löytyykö lonkista tuloksia, jos ne ovat huonot niin arvosana huononee. (Jos arvonnassa ensimmäiseksi tullut on selkeästi huonompiryhtisempi kuin vaikka esim. kuudenneksi tullut, niin niiden paikat voi vaihtaa!)

Erinomainen ERI = punainen
Erittäin hyvä EH = sininen
Hyvä H = keltainen
Tyydyttävä T = vihreä
Hylätty HYL = harmaa
Ei voida arvostella EVA = ruskea

Näin ollen 10 tai 20 parasta on saanut laatuarvostelun ja muut ovat ns. karsiutuneet finaalista pois ja saaneet vain sijoituksen.

Vapaaehtoisesti! Kilpailussa voidaan myös valita jokaisesta luokasta POL eli Paras omasta luokasta. Lisäksi niiden kesken valitaan näyttelyn paras koira, Best in show eli BIS. Voit valita myös PN ja PU eli kisan tai luokan Paras narttu ja Paras uros.
Jos ZuMi jotain näistä päättää kilpailuissaan valita, siitä ilmoitetaan kilpailun kutsusivulla.

 

Tottelevaisuuskoe (möllitoko)

Tokokisoissa useimmiten järjestetään kaikki luokat kertomatta, kuka pääsee ja mihin. ALO ja AVO on aika usein sallitut luokat joihin osallistutaan. ZuMin sääntöjen mukaan koira siirtyy luokasta toiseen seuraavasti:

ALO: ensikertalainen tai koira, joka ei ole vielä päässyt kahta kertaa 15 parhaan joukkoon
AVO: koira on sijoittunut kaksi kertaa 15 parhaan joukkoon ALO-luokassa
VOI: koira on sijoittunut kaksi kertaa 10 parhaan joukkoon AVO-luokassa
EVL: koira on sijoittunut kolme kertaa 8 parhaan joukkoon VOI-luokassa

Koirasta tulee ep. vFIN TVA kun se on saavuttanut 3 kertaa 10 parhaan sijoiuksen EVL-luokassa.

Tokossa arviointi ja tulokset annetaan pistein. Maksimipistemäärä on 100p. Jos koira saa alle 15 pistettä, sen suoritus hylätään.

Tottelevaisuuskokeesen saa osallistua kaiken ikäiset ja -rotuiset koirat. Koiran tulee olla hyväkuntoinen ja terve. Tiineet koirat eivät saa osallistua.

Agility (mölliagility)

Virallisessa Agilityssä on hirveästi eri luokkia. Mölliagility on helpompaa, siinä on vain ne tutut; Mini, Midi & Maxi.

Mini: alle 35 cm
Midi: 35-40 cm
Maxi: 41 cm tai enemmän

Koirasta tulee ep. vAVA, kun se on saavuttanut 5 kertaa 8 parhaan sijoituksen omassa luokassaan.

Agilityn tuomaroinnissa annetaan pisteet. Ne jaetaan arvontakoneella. Max pisteet on 100p. Alle 10p. saanut koira saa hylätyn. Yli 10p. saaneet koirat laitetaan piste järjestykseen. Parhaimmalla koiralla on luonnollisesti parhaimmat pisteet, eli mahdollisimman suuret.

Agilityyn saa osallistua kaiken ikäiset ja -rotuiset koirat. Koiran kuitenkin tulee olla hyväkuntoinen ja terve. Tiineet/sairaat koirat eivät saa osallistua.

BH-koe

Mahtava ja ehkäpä helpon laji on tässä. BH-koe on nopea ja helppo kilpailu. Sen avulla saat koirastasi upean, jotta voit teettää hyviä pentuja!

Koira saa joko Hylätyn tai Hyväksytyn. Maximi pisteet ovat 50p. ja alle 20p. saanut koira hylätään. Koiran luonteeseen ei puututa ja pisteet jaetaan arvontakoneella.

BH-kokeeseen voi osallistua kaikki koirat, paitsi sairaat.

Koiratanssi

Koiratanssissa on kolme erilaista kisatyyppiä.

Koirien mukaan
Koirat osallistuvat luokkiinsa koiran koon mukaan. Luokat ovat säkäkorkeuden mukaan MINI alle 40cm ja MAKSI yli 40cm. Kaikenrotuiset ja -ikäiset kilpailevat samassa, vain säkäkorkeus jakaa koirat luokkiinsa.

Laulun mukaan
Koirat osallistuvat esityksensä lauun mukaan Slow-luokassa ja Speed-luokassa. 
Slow-luokka: koirat hitailla lauluilla. Esim. My Heart Will Go On
Speed-luokka: koirat nopeilla lauluilla. Esim. Gangnam style tai Frontside Ollie
Laulun nopeus on arviopohjalta heitettävä vain joko nopea tai hidas.

Freestyle
Aivan sama minkä kokoinen tai näköinen koira on. Laulullakaan ei ole väliä. Tyyli on täysin vapaa. Yleisin tanssimuoto.

Koiratanssin jokaisessa luokassa koira saa sijoituksen ja pistemäärän. Yleensä top3 tai top5 saavat sanallisen arvostelun. Maksimipisteet kilpailussa on 70. Jos koira saa alle 10 pistettä, tulos on hylätty. Koirasta tulee ep. vKTV kun se on saanut koiratanssikilpailuista yhteensä 270 pistettä. Laululla tai sen esittäjällä ei ole vaikutusta kisaan. Toki nopeatempoisista tansseista saa aina lisäpisteitä. 

Paimennus

Paimennushan on laji, joka on luotu toisille koirille enemmän kuin toisille. ZuMin sääntöjen mukaan joka rotu pääsee kokeilemaan paimennusta.

Luokat menevät seuraavasti:
SOVE: koira, joka ei kuulu paimennusviettisiin koiriin
PERUSRATA: soven suorittanut koira (paitsi paimennuskoirat suoraan perusrataan)
TASO I: perusradan suorittanut koira
TASO II: koira joka on saanut hyväksytyn taso I:sestä
TASO III: koira joka on saanut hyväksytyn taso II:sestä

Paimennuskoirat löytyvät täältä. Jokainen listattu mainittu rotu kuuluu paimennusviettisiin koiriin.

Paimennuksessa joka luokasta saa joko hyväksytyn tai hylätyn. Max pisteet on 50p. Alle 10p. saanut koira hylätään. Koirasta tulee ep.vPVA kun se on suorittanut kaikki luokat.
 

© Anzu&Mimi - All Rights Reserved. Copying is forbidden. Everything here is virtual
and the website is only in finnish. If you got any questions, e-mail to us zumibuumi[at]gmail.com

 

©2019 ZuMi kisabuumi - suntuubi.com